2022 ELECTION SENINAR "Promoting Election Integrity through Transparency"







DAY 1 PROGRAM – Elections Seminar

Lamana Hotel, Port Moresby

Theme: Promoting Elections Integrity through Transparency

Time	Topics and Objectives	Resource Person	
	Day 1: Wednesday 30 th Noveml		
Session 1 Objective: Welcome and Opening			
9:00 - 9:30	Registration for all seminar participants		
9:30 – 9:40 (10min)	Acknowledgements and Program Overview	Ms. Arianne Kassman, CEO, TIPNG	
09:40: 9:50 (10mins)	Welcome Address	Mr. Richard Kassman, OBE, Board Director, TIPNG	
09:50 – 10:10 (20 mins)	Presentation on Findings	Mr. Yuambari Haihuie, Deputy Director – Partnerships & Policy	
10:10 – 10:15 (5 mins)	Launch/Presentation to Parliamentary Committee	 Hon. Allan Bird, MP, Chairman, Special Parliamentary Committee on Elections Mr. Simon Sinai ML, Electoral Commissioner, PNG Electoral Commission Mr. Richard Kassman, OBE, Board Director, Transparency International PNG 	
10: 15 – 10:30 (15min)	Response from Electoral Commission	Mr. Simon Sinai ML, Electoral Commissioner, PNG Electoral Commission	
10:30 – 10:45 (15min)	Response from Parliamentary Committee	Hon. Allan Bird, MP, Chairman, Special Parliamentary Committee on Elections	
10:45 – 11:30 (45min)	MORNING TEA	PRESS CONFERENCE	
Session 2 Objective: Key Findings – Elections			
11:30 - 12:00 (30min)	ANU Presentation	Dr Nicole Haley, Australia National University	
12:00 -12:30 (30mins) 12:30 -13:00 (30mins)	NRI Presentation	Jeremy Goro, Coordinator of the NRI Elections Research and Observation Project, National Research Institute	
13:00 -13:30 (30mins)	IPPCC Presentation	Emmanuel Pok, Acting Registrar, Integrity of Political Parties & Candidates Commission	
	Q & A Session	 Dr Nicole Haley, ANU Emmanuel Pok, IPPCC Jeremy Goro, NRI Yuambari Haihuie, TIPNG 	
13:30 - 14:00	Wrap up & Close Day 1	Ms. Arianne Kassman, CEO, TIPNG	
14:00	LUNCH		

DAY 2 PROGRAM – Elections Seminar Lamana Hotel, Port Moresby

Theme: Promoting Elections Integrity through Transparency

Time	Торіс	Resource Person	
Day 2: Thursday 1 st December 2022			
Session 1 Objective: Transparency for Participation in the Elections			
	Registration for all seminar participants		
9:30 - 10:00	Welcome & Recap	Ms. Arianne Kassman, CEO, TIPNG	
10:00 - 11:30	Panel 1:	Mr. Neville Choi, President, Media	
(1hr 30min)		Council PNG	
	This panel will discuss reforms to promote	Ms. Mavis Tito, Director, Caritas PNG	
	transparency in our election, and	 Mr. Steven Matainaho, Secretary, 	
	importantly how state agencies, NGOs and	Department of Information	
	partners can collaborate to ensure greater	Communication & Technology	
	democratic participation.	 Mrs. Alice Guguna, a/Director – 	
		Information & Community Awareness	
		Branch, PNG Electoral Commission	
11:30 – 12:00 (30min)	MORNING TEA		
Session 2 Objective: Integrity to Strengthen Public Confidence in Elections			
12:00 - 13:30	Panel 2:	 Dr Silviu Jora, Deputy Head of 	
		Delegation to the EU	
	Learning from past experiences this panel	Mr. Anton Billie, Deputy Commissioner	
	will discuss opportunities that promote	 Operations, Royal PNG Constabulary 	
	integrity throughout the life cycle of the	 Mrs. Ruth Kissam Tindiwi, President, 	
	election process, so that public confidence	Advancing PNG Women Leaders Network	
	can be restored	Mr. Ravu Frank, Chair, NCD PESC	
13:30 - 13:50	Closing Remarks	Mr. Ivan Pomaleu, OBE, Chairman, Inter	
		Departmental Elections Committee	
13:50 - 14:00	Acknowledgements	Mr. Peter Aitsi, MBE, Chair, TIPNG	
14:00	END & LUNCH		